PROGRAM :: Filmski program
  Nedelja, 25/06/2017, 14 : 00
Oktagon - premijera filma

OKTAGON prikazuje dan života fiktivne srpske sportistkinje koja se bavi mešovitim borilačkim veštinama (MMA). Protagonista filma je prva žena iz Srbije koja je dobija priliku da se takmiči na Ultimate Fighting Championship (UFC), i trenutno trenira za veliki MMA turnir koji se održava u Torontu. Inspirisan estetikom sportskih medija i promotivnih videa, kombinujući arhivske snimke sa sceniranim performansom, Oktagon je lični, suptilno politički, i absurdni prikaz onoga što je autorka mogla da postane da njeni roditelji nisu emigrirali iz bivše Jugoslavije, odnosno, da je odrasla u Beogradu umesto u Torontu.

IVANA DIZDAR je kanadska umetnica i filmski stvaralac srpskog porekla. Njena umetnost kombinuje elemente različitih žanrova, stilova i formi, često uz upotrebu humora, sa namerom da istraži njihov odnos sa identitetom, ikonografijom, autoritetom, uspehom, neuspehom, fikcijom i istinom. Skorašnji i predstojeći projekti uključuju izložbe u Bunker 2 Contemporary Art Container (Toronto) i u Y+ Contemporary (Scarborough), za koju je dobila nagradu OCAD Off-Screen Award na internacijalnom Images Festivalu 2017. Ivana je završila likovnu i filmsku umetnost na Univerzitetu u Torontu.

Produkciju i izložbu podržavaju Evropski Centar za Kulturu i Debatu, Ontario Arts Council, Fakultet Dramskih Umetnosti u Beogradu, Radio Laguna Beograd i Kaizen MMA Akademija.

Tekst o filmu je napisala Marija Ratković.

NAZAD