PROGRAM :: Promocija
  Ponedeljak, 14/08/2017, 20 : 00
Četiri točka za jednu knjigu - knjigociklistička avantura

Kulturni centar Grad, Liceulice i Izdavačka kuća Clio Beograd
pozivaju vas na razgovor o knjigociklističkoj avanturi Četiri točka za jednu knjigu.

Dvoje Berlinaca, sin - Isidor (10) i majka Ava (46) - su na ČETIRI TOČKA, tj biciklima, prešli 1100 km kako bi prikupili neophodna sredstva za objavljivanje i plemenito dejstvo JEDNE KNJIGE: “Pod istim krovom” autora Amira Baitara (sirijskog studenta matematike i informatike) i Heninga Zusebaha (novinara “Die Zeit”-a), u izdanju izdavačke kuće Clio.
U cilju ostvarivanja projekta i usmeravanja pažnje javnosti, porodični duo je 19.7.2017. godine krenuo iz Pasaua i niz Dunav, vozio kroz Nemačku, Austriju, preko Linca i Beča, i dalje kroz Mađarsku, preko Budimpešte, sve do Novog Sada.

Knjiga Pod istim krovom predstavlja ličan i često bolno iskren dnevnik u kome je zabeležen šestomesečni integracioni eksperiment. Autori, Hening Zusebah (novinar nedeljnika “Die Zeit”) i Amir Baitar (student matematike i informatike iz Sirije), naizmenično pišu, svaki iz svoje perspektive, o stavovima i iskustvima u vezi sa migrantskom krizom, počev od drugačijih običaja, shvatanja porodice, muško-ženskih odnosa, do međusobnih predrasuda, odnosa zapadnog sveta i islama itd.
Knjiga je izvanredna i zbog veoma duhovitih opisa međusobnih nesporazuma, šaljivih i neočekivanih obrta, te je stoga i sjajno čitalačko štivo.

Ideju na divan način već uveliko podržavaju i pojedinci i organizacije:

1. Oba autora su velikodušno odustala od honorara za njihova autorska prava!
2. Izdavačka kuća Rowolt je odobrila prevodilačka prava bez naknade!
3. Magazin Liceulice promoviše objavljivanje knjige kroz tromesečni feljton, kao i akciju prikupljanja novca za gostovanje autora u Srbiji.
4. Izdavačka kuća Clio zainteresovanim javnim bibliotekama pokloniće primerke knjiga, i organizovaće razgovore o knjizi, kao i tribinu na Sajmu knjiga u Beogradu.
5. Zahvaljujući nesebičnom angažmanu više od pedeset osoba iz celog sveta, i pre početka samog biciklističkog putovanja prikupljeno je 55% od potrebne sume, a do kraja puta i preko 80%!
6. Nekoliko blogera pratilo je biciklističku turu i obaveštavalo o toku akcije grupnog finansiranja (na nemačkom i engleskom), a uživo sa putovanja izveštavali su Radio Beograd 202 i drugi mediji iz Srbije.


Svi zainteresovani mogu dobiju informacije o pređenoj distanci, utiscima i susretima, ili pogledaju fotografije i video zapise na Facebook stranici “Četiri točka i jedna knjiga”: www.facebook.com/Four-wheels-for-a-book-1926352174300111. Stranica je pristupačna svima, uključujući i one koji ne poseduju FB profil.


Učesnici razgovora:

Tijana Spasić, moderatorka
Rastislava Mirković, prevoditeljica i knjigociklistkinja
Žarka Radoja, novinarka
Zoran Hamović, glavni urednik IP Clio

O autorima:

Amir Baitar rođen je u Siriji 1991. godine i odrastao je u malom selu na reci Eufrat. Studirao je matematiku i informatiku u gradu Deir ez-Zor sve dok rat nije onemogućio njegovo akademsko obrazovanje. 2015. godine je izbegao u Nemačku. Autorovo ime je u knjizi izmenjeno zarad zaštite njegove porodice.

Hening Zusebah je rođen u Bohumu. Od 2001. godine je urednik vikend izdanja „Die Zeit“. Njegove reportaže su osvojile najznačajnije nemačke novinarske nagrade, između ostalog nagradu Egon Ervin Kiš i Teodor Volf.

Larina Bender je rođena u Kelnu. Studirala je Islamologiju, etnologiju, istoriju umetnosti i sociologiju u Kelnu, Berlinu i Damasku. Prevodi arapsku književnost i stručnu literaturu sa arapskog a radi i kao novinarka, predavačica, moderatorka i lektorka.


Nakon razgovora o ovoj sjajnoj inicijativi posetioci će imati priliku da se upoznaju i sa biciklističkim projektom Pedaliranje, a svi koji dođu na svojim dvotočkašima dobiće i mali besplatni servis svojih bicikala.

NAZAD