PROGRAM :: Izložbe
  Nedelja, 18/03/2018, 15 : 00
Umetnost za sve! Javni čas crtanja po modelu 3

Zasnivajući svoje slikarstvo isključivo na emocijama: „Ne verujem u umetnost koja nije kompulzivna posledica čovekove potrebe da otvori svoje srce!“, inspirisao je nemačke impresioniste boraveći u različitim gradovima ove zemlje krajem XIX veka. Otkupljena Munchova dela proglašena su degenerativnim od strane nacista i povučena, ali njegov uticaj nije mogao biti zbrisan tako lako. Pored ekspresionista, fovisti su videli njegova dela tokom izložbe u Francuskoj i pozvali ga da im se pridruži na svojoj grupnoj izložbi 1906. godine. Istina čuveni Vrisak iz 1893. jedna od najreporukovanijih i najprepoznatljivijih slika na svetu, svojim konturama može da se tumači kao preteča fovističkoj stila.
Ekspresionizam zasnovan na (negativnim) emocijama i veoma intimni simbolizam koji je Munch negovao u svom slikarstvu zapravo su reflektovali njegovo loše mentalno zdravlje. Sumirani u delima Melanholija i Vrisak Munchovi napori da prikaže univerzalnu patnju čoveka na prelasku u XX vek aktuelna je u XXI. Njegovo loše mentalno stanje delom je bilo uslovljeno neprihvatanjem publike, pre svega u rodnoj Norveškoj, koja ga danas slavi i poseduje najbogatiju kolekciju njegovih radova.

Zbog velikog interesovanja, ovoga puta polaznici će moći da kupe ulaznice za čas u Velikoj galeriji, svakog dana između 14 i 20 časova. Cena ulaznice ostaje ista, 200, a na dan časa iznosiće 300 dinara. Ulaznice možete kupiti za dva termina: prvi od 15 do 17 časova i 15 minuta i drugi od 17:45 do 20 časova.
I ovoga puta u ulozi modela naša manekanka Maja Atanasijević Zipa Yoma, svojom sposobnošću transformacije ostaje nepresušna inspiracija.

Nakon časa prikazujemo film Let the Scream Be Heard, o Munchovom životu i radu, od 21 čas.
Pop up izložba radova polaznika moći će da se pogleda do 22 časa.

Dodatne informacije na mail@gradbeograd.eu

NAZAD