PROGRAM za datum :: 19/02/2017 Klikni ovde za kompletan program
  Nedelja, 19/02/2017, 19 : 00
Filmovi na putu - Pozdravi iz Fukušime

Goethe-Instituti iz Beograda i Sarajeva će tokom 2017. godine po drugi put poslati nekoliko odabranih, najznačajnijih i najboljih filmova u nemačkoj produkciji ili koprodukciji na putovanje po brojnim gradovima Srbije i Bosne i Hercegovine. Ovaj filmski karavan nosi naziv „Filmovi na putu”, a obuhvata filmove prikazane na Berlinalu i filmove ovenčane prestižnom Nemačkom filmskom nagradom. Program je izuzetno žanrovski raznovrstan, a kreće se od urnebesne komedije „Fak ju Gete”, koji važi za najgledaniji nemački film u sezoni 2013–2014, preko uzbudljive filmske biografije „Država protiv Frica Bauera”, koja pruža uvid u odnos zapadnonemačkog sudstva u prvim poratnim decenijama prema nacističkim zločinima, pa sve do suptilne, ali izuzetno intenzivne drame Doris Derije „Pozdravi iz Fukušime”, posvećene susretu mlade Nemice sa japanskom staricom u tom japanskom gradu. Veliku pažnju privući će svakako i glumci. Pored velikana, kao što je Burghart Klausner, tu su i mlade nade, poput Jele Hase, dobitnice Nagrade za zvezdu u usponu na Berlinalu 2016, i Paule Ber, koja je na Filmskom festivalu u Veneciji 2016. nagrađena kao najbolja mlada evropska filmska glumica.

„Filmovi na putu” biće prikazani u filmskim klubovima, programskim bioskopima, kulturnim centrima i bibliotekama – na nemačkom jeziku sa srpskim titlovima.

POZDRAVI IZ FUKUŠIME
Nemačka 2016., 104 min, crno belo
Režija i scenario: Doris Deri
Uloge: Rozali Tomas, Kaori Momoi, Moše Kojen, Nami Kamata, Aja Irizuki i dr.
Bežeći od neostvarenih životnih snova, mlada Nemica
Mari putuje u Japan. Tamo se priključuje organizaciji „Klauns for help”, koja žrtvama tragedije u Fukušimi iz
2011. godine, koji još uvek borave u prinudnom smeštaju,
u svakodnevicu pokušava da unese barem tračak radosti. Mari tamo upoznaje tvrdoglavu staricu Satomi, poslednju gejšu u Fukušimi, rešenu da se po svaku cenu vrati u svoju razorenu kuću u kontaminiranoj zoni. Mlada Nemica pomoći će joj pri raščišćavanju, i tako se ove dve žene, toliko različite da različitije ne bi mogle biti, postepeno zbližavaju, suočavajući se istovremeno svaka sa svojim duhovima iz prošlosti.

Projekat „Filmovi na putu“ realizuju Goethe-Instituti u Beogradu i Sarajevu u saradnji sa Odeljenjem za film Centrale Goethe-Instituta u Minhenu.

NAZAD