PROGRAM za datum :: 26/02/2017 Klikni ovde za kompletan program
  Nedelja, 26/02/2017, 15 : 00
Sačuvajmo drevno voće - predavanja na temu Ekoagrikulture

Upoznaćete drevne sorte voća, njihovo poreklo i osobenosti. Naučićete gde i kako da ih danas pronađete, umnožite i gajite...

NAZAD
 
  Nedelja, 26/02/2017, 19 : 00
Filmovi na putu - 4 kralja

Goethe-Instituti iz Beograda i Sarajeva će tokom 2017. godine po drugi put poslati nekoliko odabranih, najznačajnijih i najboljih filmova u nemačkoj produkciji ili koprodukciji na putovanje po brojnim gradovima Srbije i Bosne i Hercegovine. Ovaj filmski karavan nosi naziv „Filmovi na putu”, a obuhvata filmove prikazane na Berlinalu i filmove ovenčane prestižnom Nemačkom filmskom nagradom. Program je izuzetno žanrovski raznovrstan, a kreće se od urnebesne komedije „Fak ju Gete”, koji važi za najgledaniji nemački film u sezoni 2013–2014, preko uzbudljive filmske biografije „Država protiv Frica Bauera”, koja pruža uvid u odnos zapadnonemačkog sudstva u prvim poratnim decenijama prema nacističkim zločinima, pa sve do suptilne, ali izuzetno intenzivne drame Doris Derije „Pozdravi iz Fukušime”, posvećene susretu mlade Nemice sa japanskom staricom u tom japanskom gradu. Veliku pažnju privući će svakako i glumci. Pored velikana, kao što je Burghart Klausner, tu su i mlade nade, poput Jele Hase, dobitnice Nagrade za zvezdu u usponu na Berlinalu 2016, i Paule Ber, koja je na Filmskom festivalu u Veneciji 2016. nagrađena kao najbolja mlada evropska filmska glumica.

„Filmovi na putu” biće prikazani u filmskim klubovima, programskim bioskopima, kulturnim centrima i bibliotekama – na nemačkom jeziku sa srpskim titlovima.

4 KRALJA
Nemačka 2015., 99 min, u boji
Režija: Tereza fon Elc
Scenario: Ester Bernstorf, Tereza fon Elc
Uloge: Moric Loi, Janis Nivener, Jela Haze, Paula Ber i dr.
Nagrade: Film je Bronzanu Nemačku  lmsku nagradu 2016. Jela Haze, koju nemačka publika poznaje i iz  lmova „Ratnica”, „Lolipop monster” i „Fak ju Göthe”, za ulogu u „4 Kralja” dobila je na Berlinalu 2016. Nagradu za zvezdu u usponu. Paula Ber, poznata i po ulozi u  lmu „Franc”, na Filmskom festivalu u Veneciji dobila je Nagradu za najbolju evropsku mladu glumicu.
„4 Kralja” je potresna drama o četvoro mladih i pametnih ljudi sa dubokim ožiljcima na duši. Sticajem tužnih okol- nosti, oni su prinuđeni da Božić provedu u psihijatrijskoj klinici za decu i omladinu. Nasuprot svim očekivanjima, jedni sa drugima i u društvu potpuno nekonvencionalnog psihijatra, oni će tamo provesti nezaboravne praznike.

Projekat „Filmovi na putu“ realizuju Goethe-Instituti u Beogradu i Sarajevu u saradnji sa Odeljenjem za film Centrale Goethe-Instituta u Minhenu.

NAZAD