PROGRAM za datum :: 12/03/2017 Klikni ovde za kompletan program
  Nedelja, 12/03/2017, 15 : 00
Umetnost vrtlarenja - predavanja 2. na temu Ekoagrikulture

Otkrićemo vam drevnu tajnu indijanske umetnosti stvaranja tla i načine čuvanja i gajenja tradicionalnog semena...

Predavač
Milan Djurić

Predavanje će se fokusirati na razbijanje alternativnih i komercijalnih dogmi koje su sveprisutne, a posledica su u prvom slučaju nedostatka znanja (Youtube povrtari) , a u drugom slučaju fokusiramo se na razbijanje dogmi koje je nametnula nauka u službi industrije, a ne obratno.
Prisutnima će biti dati ključni primeri koje treba da slede i biće im ukazano na najčešće greške koje čine alternativni i komercijalno odgajivači.

NAZAD
 
  Nedelja, 12/03/2017, 19 : 00
Filmovi na putu - BABAI

Goethe-Instituti iz Beograda i Sarajeva će tokom 2017. godine po drugi put poslati nekoliko odabranih, najznačajnijih i najboljih filmova u nemačkoj produkciji ili koprodukciji na putovanje po brojnim gradovima Srbije i Bosne i Hercegovine. Ovaj filmski karavan nosi naziv „Filmovi na putu”, a obuhvata filmove prikazane na Berlinalu i filmove ovenčane prestižnom Nemačkom filmskom nagradom. Program je izuzetno žanrovski raznovrstan, a kreće se od urnebesne komedije „Fak ju Gete”, koji važi za najgledaniji nemački film u sezoni 2013–2014, preko uzbudljive filmske biografije „Država protiv Frica Bauera”, koja pruža uvid u odnos zapadnonemačkog sudstva u prvim poratnim decenijama prema nacističkim zločinima, pa sve do suptilne, ali izuzetno intenzivne drame Doris Derije „Pozdravi iz Fukušime”, posvećene susretu mlade Nemice sa japanskom staricom u tom japanskom gradu. Veliku pažnju privući će svakako i glumci. Pored velikana, kao što je Burghart Klausner, tu su i mlade nade, poput Jele Hase, dobitnice Nagrade za zvezdu u usponu na Berlinalu 2016, i Paule Ber, koja je na Filmskom festivalu u Veneciji 2016. nagrađena kao najbolja mlada evropska filmska glumica.

„Filmovi na putu” biće prikazani u filmskim klubovima, programskim bioskopima, kulturnim centrima i bibliotekama – na nemačkom jeziku sa srpskim titlovima.

BABAI
Nemačka / Kosovo / Makedonija / Francuska 2016.,
104 min, u boji
Režija i scenario: Visar Morina
Uloge: Val Maloku, Astrit Kabaši, Adriana Matoši, Dževdet Jašari i dr.
Nagrade: Drama „Babaj” Visara Morinasa, posvećena izbegličkoj problematici, na Filmskom festivalu u Minhenu 2015. dobila je čak tri – od ukupno četiri – nagrade koje se na toj manifestaciji dodeljuju ostvarenjima mladih  lmskih stvaralaca. „Babaj” je dobio priznanje za najbolju režiju i za najbolji scenario, a nagrade su dobili i glumci koji tumače likove oca Gezima i sina Norija.
Gezim živi na Kosovu. Pre nego što će tamo devedesetih godina izbiti otvoreni oružani sukobi, on odlučuje da ode Nemačku, a da desetogodišnjeg sina Norija ostavi na brigu rođacima. Nakon nekoliko neuspešnih pokušaja Gezimu će poći za rukom da ostvari ovaj naum. Uprkos svim opas- nostima, Nori će poći u potragu za ocem, i uspeće da ga pronađe. Njihov susret neće, međutim, proteći onako kako su se Gezim i Nori nadali.

NAZAD