PROGRAM za datum :: 13/03/2017 Klikni ovde za kompletan program
  Ponedeljak, 13/03/2017, 19 : 00
Delikatesni ponedeljak - Beogradski irski festival

"Is fearr poll san arán ná poll sa bholg" 
Better to have a hole in your bread than a hole in your belly.
Bolje da imate rupu (prazninu) u hlebu nego u svom stomaku.

Na BIFu 5, kulinarski duo Market Kitchen (Temple bar) će u saradnji sa restoranom Dijagonala 2.0 spremiti za publiku goveđi paprikaš sa crvenom algom Dilisk i zelenim knedlama, kao i Bročan Roj (čorba dostojna kralja). Ovo će biti servirano u KC Gradu na Delikatesnom ponedeljku 13. marta u 19h. Dođite da zajedno proslavimo nedelju svetog Patrika i promociju ovogodišnjeg programa festivala!

Meni:
Goveđi paprikaš sa crvenom algom Dilisk i zelenim knedlama
Meso iz beogradske mesare i morsko povrće iz zapadne Irske uskaču zajedno u lonac za dobar provod. Duls, ili Dilisk kako ga mi zovemo u Irskoj, jeste morsko povrće (alga) crvene boje koje se bere tokom prolećnih i letnjih meseci i ostavlja na suncu i vetru da se osuši. Spremno je da se jede kada je osušeno i prekriveno morskom solju!
Bročan Roj (čorba dostojna kralja)
Ovsena čorba sa prazilukom i prelivom od koprive Bročan Roj, uprkos svom nazivu, jeste čorba bez mesa koja je prvenstveno bila pravljena od strane seljaka, koji su koristili ovas umesto krompira. Vraćamo se korenima i serviramo jednu od najjednostavnijih, ali najukusnijih irskih čorbi.
Takođe na meniju: irski piknik koji sadrži najfinije irske sireve, suhomesnate proizvode, ribu, hleb i krekere. Ovaj piknik je omogućen od strane kompanija Sheridans Cheesemongers i Bord Bia.

Market Kitchen Facebook:
https://www.facebook.com/themarketkitchenTBFM/

NAZAD
 
  Ponedeljak, 13/03/2017, 20 : 00 - 26/03/2017
Goran Marjanović - Minijature u grafitu

Ponedeljak 13. mart rezervisan je za otvaranje neobične izložbe minijaturnih skulptura od grafita Gorana Marjanovića. Ova izložba je Marjanoviću druga samostalna, a prva pred beogradskom publikom. 2005. godine autor ulazi u svet minijaturne skulpture i počinje da radi u drvetu i pluti. Eksperimentišući dalje sa materijalima 2012. godine otkriva grafit i nastaju prve minijature na srcima grafitnih olovaka. Inspirisan je Daliton Getijem, umetnikom koji je poznat po ovoj tehnici, a na izložbi prikazuje svoja najnovija ostvarenja u grafitu.

Skulpture reda veličine nekoliko milimetara do nekoliko centimetara odlikuju se minucioznim umećem oblikovanja, tako da kada se posmatraju uveličane imaju sve karakteristike monumentalnih i skulptura srednjih formata. Posmatrač zaintrigiran detaljnoću pod lupom može da sagleda Marjanovićevo umeće izražavanja u grafitu. Umeće koje mu je donelo i komercijalnu saradnju sa brendom Staedtler, njegov rad bio je prikazan u kampanji ovog poznatog proizvođača grafitnih olovki.

Pored toga Marjanović redovno izlaže na međunarodnoj smotri Umetnost u minijaturi u Majdanpeku, gde je 2014. osvojio zlatnu medalju koju dodeljuje publika.

Publika će moći da uživa u ovim specifičnim minijaturama sve do 26. marta svakog dana od 14 do 20 časova.

NAZAD