PROGRAM za datum :: 19/03/2017 Klikni ovde za kompletan program
  Nedelja, 19/03/2017, 19 : 00
Filmovi na putu - DRŽAVA PROTIV FRICA BAUERA

Goethe-Instituti iz Beograda i Sarajeva će tokom 2017. godine po drugi put poslati nekoliko odabranih, najznačajnijih i najboljih filmova u nemačkoj produkciji ili koprodukciji na putovanje po brojnim gradovima Srbije i Bosne i Hercegovine. Ovaj filmski karavan nosi naziv „Filmovi na putu”, a obuhvata filmove prikazane na Berlinalu i filmove ovenčane prestižnom Nemačkom filmskom nagradom. Program je izuzetno žanrovski raznovrstan, a kreće se od urnebesne komedije „Fak ju Gete”, koji važi za najgledaniji nemački film u sezoni 2013–2014, preko uzbudljive filmske biografije „Država protiv Frica Bauera”, koja pruža uvid u odnos zapadnonemačkog sudstva u prvim poratnim decenijama prema nacističkim zločinima, pa sve do suptilne, ali izuzetno intenzivne drame Doris Derije „Pozdravi iz Fukušime”, posvećene susretu mlade Nemice sa japanskom staricom u tom japanskom gradu. Veliku pažnju privući će svakako i glumci. Pored velikana, kao što je Burghart Klausner, tu su i mlade nade, poput Jele Hase, dobitnice Nagrade za zvezdu u usponu na Berlinalu 2016, i Paule Ber, koja je na Filmskom festivalu u Veneciji 2016. nagrađena kao najbolja mlada evropska filmska glumica.

„Filmovi na putu” biće prikazani u filmskim klubovima, programskim bioskopima, kulturnim centrima i bibliotekama – na nemačkom jeziku sa srpskim titlovima.

Nemačka 2015., 105 min, u boji
Režija: Lars Kraume
Scenario: Lars Kraume, Olivier Guez
Uloge: Burghart Klausner, Ronald Cerfeld, Sebastijan Blomberg i dr.

Radnja filma odvija se u Zapadnoj Nemačkoj 1957. godine. Dok građani većinom žele da zaborave nacističku prošlost, glavni državni tužilac iz Frankfura na Majni Fric Bauer neumorno se bori za to da nacističke zločince izvede pred lice pravde, i to u samoj Nemačkoj. Bauer dobija informaciju o tome gde se krije nekadašnji nacistički glavešina Adolf Ajhman, ali njegovi pokušaji da se ovaj uhapsi i izvede pred sud nailaze na otpor brojnih visokih državnih funkcionera. Fric Bauer je istorijska ličnost. Bez njegovih zalaganja u Zapadnoj Nemačkoj ne bi bilo poznatih suđenja zločincima iz Aušvica, koja su održana sredinom šezdesetih godina.

NAZAD