PROGRAM za datum :: 19/04/2017 Klikni ovde za kompletan program
  Sreda, 19/04/2017, 19 : 00 - 26/04/2017
B8 - izložba povodom 8 godina Kc Grada!

KC Grad osmi rođendan obeležava 19. aprila u 19h kada će biti otvorena izložba B8. Zamišljena kao 'interaktivna' izložba se sastoji od više od 700 plakata koji su ilustrovali programe Kc Grada u proteklih osam godina. Plakati, ovog puta urađeni u simbolično izabranom formatu B8 biće podeljeni posetiocima u formi nalepnica. Tako će svi učestvovati u postavci izložbe lepeći plakate na zid Velike galerije Kc Grada.

Kc Grad je osnovan u aprilu 2009. godine u starom magacinu iz 1884., na obali reke Save, u delu Beograda (Savamala) kojim su do tada prolazili samo teški kamioni, teretni vozovi i tek po koji zalutali prolaznik, Evropski centar za kulturu i debatu, poznatiji kao KC GRAD, postao je i zaživeo kao nezavisna institucija kulture, prepoznat na kulturnoj mapi ne samo Beograda, Srbije i regiona, već i mnogo šire. Sa velikim brojem raznovrsnih programa koji se svakodnevno odvijaju, KC Grad već osam godina okuplja brojnu publiku različitih generacija.

KC Grad je tokom ovog perioda istrajno razvijao svoje programe među kojima su već prepoznatljivi muzički, godišnji program Velike galerije, Artist in residence, Moda za poneti, Delikatesni ponedeljak…

U galerijskom programu Kc Grad-a izdvajaju se izložbe savremene vizuelne umetnosti u okviru Godišnjeg programa kao i izložbe posvećene primenjenoj umetnosti i dizajnu. Godišnji program Velike galerije svake godine formira se na osnovu odabira međunarodnog žirija. Među mnogim izložbama koje promovišu primenjenu umetnost i dizajn svakako je značajan i projekat pokrenut 2015. godine pod nazivom Velikani grafičkog dizajna, sa ciljem podsećanja ali i arhiviranja i digitalizacije radova značajnih velikana domaće scene. Takođe, jedna od novina u oblasti dizajna jeste Gradstor Design Hub, posvećen promociji i plasiranju radova domaćih dizajnera otvoren je kao zasebna celina u oktobru 2016. godine u Pop Lukinoj 1.


U svojoj devetoj godini KC Grad nastavlja dalje, uz pomoć starih i novih kolega, saradnika i partnera iz zemlje i inostranstva. Tokom 2017. pokrenuto je nekoliko novih programa - debatni ciklus Gradske priče, književni program Predgovor, serijal posvećen pop-kulturi Dekodiranje itd.
Veliku pažnju Kc Grad posvećuje i saradnji sa drugim institucijama u Srbiji, Tokom 2017. u okviru različitih projekata uspostavljena je saradnja sa Centrom za kulturu Sopot, Centrom za kulturu Svilajnac, Muzejem naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, obnovljena saradnja sa Specijalnom bolnicom centralnog zatvora u Beogradu.

Artist in residence program KC Grad-a razvija se od 2012 godine, a u okviru njega su u Srbiji gostovali umetnici iz Japana, Amerike, Holandije, Švedske, Nemačke, Finske, Velike Britanije, Švajcarske, Francuske, Španije, Austrije, Bosne i Hercegovine. Tokom juna 2017. gost Kc Grada i Beograda biće i berlinski fotograf Sven Marquardt, poznat i kao vratar u jednom od najčuvenijih tehno klubova u svetu – Berghain-u u Berlinu. Fotografišući portrete i situacije iz svog okruženja Sven je postigao veliki uspeh kao umetnik. On će u Beogradu predstaviti deo svog rada u Velikoj galeriji, a tokom boravka radiće na seriji novih fotografija inspirisanih našim gradom. U periodu od septembra do kraja novembra švedski umetnici Carl Michael von Hausswolff i Thomas Nordanstand boraviće u Srbiji i BiH i raditi na prikupljanju materijala za novi umetnički rad. Svoje video radove nastale u Japanu, Egiptu i Americi predstaviće u okviru međunarodne izložbe kojom se finalizuje petogodišnji evropski projekat Frontiers in retreat u kom je Kc Grad jedan od sedam partnera. U okviru iste izložbe predstaviće se i umetnici iz Srbije, Finske, Francuske, Španije.

NAZAD
 
  Sreda, 19/04/2017, 22 : 30
Mike Parkers Trio Theory

Ingeniozni džez trio, koji čine Mike Parker, basista i kompozitor iz Njujorka, Frank Parker, basista Kurt Elling kvarteta čak dva puta nominovan za prestižnu Gremi nagradu, i Slawek Pezda, tenor saksofonista iz Krakova, nastupa 19.aprila u KC Gradu. Njihova neverovatna muzička energija čini sintezu svih muzičkih žanrova: od sirove energije roka preko suptilnosti klasične muzike do avangardnih ritmičnih varijacija karakterističnih za moderni džez. Prestižni džez časopis JazzPRESS ocenio je njihovu muziku kao sve ono što bi džez trebalo da bude: originalan, svež, nepredvidljiv, simbiotičan u grupnoj improvizaciji, a uz sve to začinjen dobrim smislom za humor.

Trio je otpočeo nastupe u novembru 2014, radeći maratonsku turneju: 27 koncerata za 27 dana. Do sada su svirali na preko 100 nastupa u 6 zemalja uključujući Krokus džez festival u Poljskoj, Jazzinec festival u Češkoj, mađarski MediaWave, Internacionalni džez festival Targu Mures u Rumuniji.

Aprila 2016.god. izdaju Parkerov treći album pod nazivom Alive Out There, koji predstavlja live snimak njihove jesenje turneje iz 2015. godine.

Ne propustite jedinstveno džez iskustvo koje ovaj sastav pruža u svom uzbuđujućem prisustvu.

Mike Parker (Njujork) - kontrabas
Frank Parker (Čikago) - bubnjevi
Slawek Pezda (Krakow) - tenor saksofon

https://www.facebook.com/MikeParkersUnifiedTheory

NAZAD