PROGRAM za datum :: 15/05/2017 Klikni ovde za kompletan program
  Ponedeljak, 15/05/2017, 19 : 00
TRGNI SE! POEZIJA! – Jedenje poezije

11. Beogradski festival poezije i knjige održava se od 11. do 15. maja u Beogradu, Čačku i Pančevu, pod sloganom „Izvan svakog zla“ (Vladislav Petković Dis), u organizaciji Trećeg Trga i Biblioteke grada Beograda. Na festivalu će u više od 20 programa, učestvovati preko šezdeset pesnika, prevodilaca i umetnika iz 14 zemalja.

15. maj
 
U ponedeljak,, 15.maja sa početkom od 19h u KC Grad počinje program zatvaranja festivala.
Pored velikog zajedničkog čitanja, posebne programske celine čine JEDENJE POEZIJE i proglašenje nagrađenih rukopisa na književnom konkursu Beogradskog festivala poezije i knjige i Trećeg Trga za poeziju, kao i muzički program.
 
19:00h -  Jedenje poezije – izložba i degustacija jela inspirisanih poezijom
20:00h – Čitanje poezije: Tomislav Marinković (Srbija), Andrea Grill (Austrija), Aurelia Lassaque (Francuska), Sonja Harter (Austrija), Malgorzata Lebda (Poljska), Goran Čolakhodžić (Hrvatska), Yolanda Castano (Španija), Nikolina Andova Šopova (Makedonija), Avris Viguls (Letonija), Robert Simonišek (Slovenija), Ružica Cvetković Pfajfer (Nemačka/Srbija), Ivan Šopov (Makedonija), Srđan Gagić  (BiH/Srbija), Patrik Kovalski (Srbija), Stevan Tatalović (Srbija), Goran Stamenić (Srbija), Milan Dobričić (Srbija) i drugi
22:00h – Proglašenje pobednika drugog nagradnog konkursa Beogradskog festivala poezije i knjige i Trećeg Trga za najbolji pesnički rukopis.
 
 
Pokrovitelji festivala:  Sekretаrijаt zа kulturu Uprаve grаdа Beogrаdа i Ministаrstvo kulture i informisаnjа Republike Srbije

Generаlni sponzor festivala: Erste Bаnk

Donаtori festivala: Kreativna Evropa, New Voices - Literature Across Frontiers, Austrijski KulturForum Beograd, TRADUKI,  Ministаrstvo prosvete i kulture Republike Kipar, Institut Ramon Ljulj, Ambasada Španije, Ambasada Poljske, Hoteli Slavija...


Vino festivala: Podrum Radovanović

Festival organizujemo u saradnji sa brojnim partnerima i prijateljima festivala. 
 
Više informacija o festivalu dostupno je na blogu:

www.trgnisepoezija.blogspot.com 

i FB stranici Treći Trg  https://www.facebook.com/TreciTrg/, kao i na našem sajtu: www.trecitrg.org.rs

Za sve dodatne informacije, molimo vas da nas kontaktirate na:

trgnise@gmail.com      

NAZAD
 
  Ponedeljak, 15/05/2017, 20 : 00 - 28/05/2017
Jelena Jelača - Paralelna Realnost

U ponedeljak 15. maja od 20 časova slikarka Jelena Jelača otvara nam Paralelnu realnost kroz novi ciklus slika koji će premijerno prikazati pred beogradskom publikom u Velikoj galeriji KC Grada. Ciklus je u nastajanju a predstavlja seriju futurističko-mitoloških portreta ličnosti bliskih autorki, od 2014. godine, kada je zatvoreno veliko poglavlje pod nazivom Dnevnik kretanja, na kom je Jelača radila od 2003. godine i izlagala u Beogradu, Novom Sadu, Požegi ali i u Barseloni i Parizu.

Slikarski rukopis isti je i prepoznatljiv, ali kompoziciono i tematski ove slike bave se drugačijim problemima. Sve ličnosti su stvarne i vezane za lična iskustva i događaje iz života autorke. Istovremeno im je pridodat jedan nadrealni kvalitet, kroz fantastičan kostim i atribute. U vidu ikoničkih predstava sebe samih  prezentuju sopstvene vidljive i skrivene kvalitete i slabosti dok upućuju na opšta mesta kao što su rodna i polna ravnopravnost, problem izolacije, konflikta, društvene mimikrije, slobode...
Posebni deo ovog ciklusa čini triptih sa motivom svinje, motivom koji Jelača koristi kako bi se pozabavila fenomenom dvostruke etike, preko svinje koja prolazi kroz različite tretmane. Sa druge strane autoportret se doima kao polje preispitivanja sopstvene uloge odluka i stavova unutar sistema, odnosno datih pravila igre.

Polifono okruženje u kome se prepliću religije, represije, duhovne i fizičke granice čoveka, autorka refelktuje kroz osećajnu i subverzivnu naraciju i simboliku kreirajući imaginarijum koji predstavlja sasvim autonomnu i moguću Paralelnu realnost.
Kao i uvek Jelačina izložba je multimedijalna i pratiće je video ostvarenje na kome trenutno radi.
Publika će moći da zaviri u Pararelnu realnost sve do 28. maja

NAZAD