PROGRAM za datum :: 01/06/2017 Klikni ovde za kompletan program
  Četvrtak, 01/06/2017, 18 : 00
Modernistička mapa Beograda

Na poziv izdavačke kuće BC Media arhitekta i istraživačica Ljubica Slavković napravila je selekciju od pedeset reprezentativnih primera modernističke i brutalističke arhitekture u Beogradu. Ovaj dvojezični vodič upotpunile su i fotografije Relje Ivanića, a od juna biće dostupan u velikom izboru naslova jedne od najpoznatijih nezavisnih izdavačkih kuća specijalizovanih za gradske vodiče.  
Publikacija Modernistička mapa Beograda (Modernist Belgrade Map) predstaviće objekte poput Palate Srbije delo tima arhitekata Vladimira Potočnjaka i ostalih zajedno sa Mihajlom Jankovićem. Na popisu se našao i  Muzej Avijacije Ivana Štrausa i stambena Geneks Kula Mihajla Mitrovića. Uz njih, predstavljeni su i brutalistička remek-dela kao što je Urbanistički zavod Branislava Jovina, ali i odabir istaknutih predstavnika stambene arhitekture Beograda iz perioda prefabrikacije i dominacije betona.
Ovaj nesvakidašnji vodič čine mapa, reč Slavkovićeve o modernističkoj arhitekturi socijalističke Jugoslavije, dok je svaki odabrani objekat predstavljen uz podatke o lokaciji, autorima i godinama gradnje.
 
Druga polovina 20. veka period je uspona i pada socijalističke Jugoslavije i intezivne izgradnje i ratom uništene prestonice, Beograda. Nadolazeća urbana populacija i potreba za stambenim fondom susreli su se sa vizijama o reprezentaciji nove države, pružajući adekvatno stanovanje za hiljade ljudi, kao i naočite primere modernističke arhitekture.
Do 1960-ih nove generacije arhitekata su stasale, i sa stabilnošću mlade države rasla je individualna kreativnost i istraživanje novih dometa stvaralaštva. Savremeni evropski stilovi i lokalni pristupi preplitali su se u čistoći materijala, u oblicima, formama i prostorima modernizma socijalističke Jugoslavije. 
Prema rečima autora, Modernistička mapa Beograda osmišljena je tako da afirmiše vrednosti ovih objekata i da inspiriše dalje bavljenje i interesovanje za modernističku i brutalističku arhitekturu danas.
 
Beogradska mapa je osmi vodič Blue Crow Media kroz arhitekturu 20. veka,  a prethodile su: Brutalistička mapa Londona, Art Deco londonska mapa, Konstruktivistička mapa Moskve, Brutalistička mapa Vašingtona, Modernistička mapa Berlina, Brutalistička mapa Pariza i Brutalistička mapa Sindeja. Brutalistička mapa Bostona i Modernistička mapa Mančestera se spremaju za leto 2017.

NAZAD