PROGRAM za datum :: 19/06/2017 Klikni ovde za kompletan program
  Ponedeljak, 19/06/2017, 19 : 00
Delikatesni ponedeljak - Baštalište

Hajde da zajedno „ohranimo grad“!
Kako? - Jednostavno je – dovoljno je da na bilo kojoj zelenoj površini u Beogradu posadite nešto „jestivo“.
Ali ne znam ništa o tome – Baštalište, prva baštenska zajednica (eng. community garden) u Beogradu zna i jedva čeka da sa vama to podeli.

Pridružite nam se 19.juna na Delikatesnom ponedeljku kada ćemo za vas kuvati plodove prve ovodgišnje berbe iz naših baštica. Sve povrće po malo rupičasto, ali neprskano i ukusno. Odlična prilika da se upoznamo i razmenimo ideje o tome kako da Beograd bude „jestiviji“.

Prihod od događaja ćemo uložiti u izgradnju paviljona za održavanje radionica u Baštalištu pa vas molimo da povedete bar još jednog prijatelja.

Baštalište je zajednica urbanih baštovana koja je 2013. uspostavila zajedničku organsku baštu na samo 10km od centrа Beogrаdа. Širi okviri Baštališta podrazumeva podizanje svesti stručne, političke i opšte javnosti o značaju i koristi baštenskih zajednica, kao i njihovu promociju kao alata za ekološki, ekonomski, socijalni i zdravstveni razvoj gradova.

Više detalja na bastaliste.org

NAZAD
 
  Ponedeljak, 19/06/2017, 20 : 00 - 02/07/2017
Bernhard Hetzenauer - Faces of Athens

Godišnji izložbeni program nastavljamo posebnom dokumentarno-umetničkom izložbom austrijskog kustosa, multimedijalnog umetnika i režisera Bernharda Hetzenauera pod nazivom Lica Atine, a koju otvaramo u ponedeljak 19. juna od 20 časova. U pitanju je kompleksna multikanalna video instalcija koja se bavi posledicama ekonomske krize koja je pogodila Grčku u protekloj deceniji, fokusirajući se na zdravstvo i socijalno osiguranje.
Video portreti Atinjana nastali tokom aprila i maja 2016. godine donose lična iskustva i poteškoće nakon krize i gubitka zdravstvenog osiguranja, nedostupnosti lekova, dijalize i bilo kakve adekvatne zdravstvene nege. Portreti su nastali na nekoliko mesta karakterističnih za izuzetnu solidarnost u Grčkoj: prvenstveno u Socijalnoj klinici Eliniko, socijalnoj ordinaciji i apoteci KIFA u Pireju i ispostavi KIFA na trgu Omonia u centru Atine.
Kako je situacija u državnim bolnicama u Grčkoj postajala sve bezizlaznija, kardiolog iz Atine dr Giorgos Vichas odlučio je pre nekoliko godina da sa istomišljenicima na jugu grada osnuje kliniku koja će za svakoga – pa i za one bez zdravstvenog osiguranja – biti potpuno besplatna. Socijalna klinika u Eliniku treba da pruži suštinsku zdravstvenu zaštitu onima kojima je potrebna. Ova klinika opstaje isključivo zahvaljujući volonterskom angažmanu i donacijama u robi iz Grčke i inostranstva i tokom godina krize medicinski je zabrinjavala na hiljade pacijenata, a danas čak nekoliko državnih bolnica opskrbljuje lekovima.
Instalacija sadrži 12 videoportreta a njen cilj je pored dokumentarnog karaktera, davanje glasa ljudima za koje, posle drakonskih mera štednje, bukvalno ne postoji način da priušte zdravstveno osiguranje. Instalacija prikazuje mikroposledice uticaja ekonomije na ljude koji su žrtvovani zarad mera štednje, koje publika nije mogla da vidi u prilozima na vestima, a sa kojima može da se poveže kroz ljudsku empatiju.
Izložba će biti otvorena do 2. jula. Podršku realizaciji izložbe pružili su Austrijski Kulturni Forum i Helenska Fondacija za kulturu u Beogradu.

NAZAD