PROGRAM za datum :: 20/11/2017 Klikni ovde za kompletan program
  Ponedeljak, 20/11/2017, 19 : 00
Delikatesni ponedeljak: Grupa za skandinavistiku

Do sada je na Skandinavistici diplomiralo više od 1000 studenata, trenutno ima oko 250 aktivnih studenata, a sve ih povezuje ogromna ljubav prema skandinavskim jezicima, književnosti i kulturi.

Nastavnici i studenti će ovog puta učionicu zameniti kuhinjom, pripasati kecelje i udruženim snagama seckati, mešati, mutiti, peći, dinstati, kuvati u skandinavskom stilu.

Na meniju će se naći:

1. hokuspokus sa povrćem i kobasicom
2. jelo od ribe
3. gratinirano i dinstano povrće (vegetarijansko jelo)
4. skandinavska salata od cvekle
5. skandinavski slatkiši

Bon košta 200 dinara.

Uz slane i slatke skandinavske specijalitete služimo temperiranu muziku severnih zemalja. Obuhvatićemo raznovrsne žanrove muzike iz Norveške, Danske, Švedske, ali i iz Finske i sa Islanda. Od bendova kao što su Abba i The Cardigans, preko Björk i Fever Ray, do izvođača kao što su Lindstrøm i Trentemøller, posetioci će biti u prilici da čuju hitove bendova i izvođača koji pevaju na engleskom, za koje možda nisu znali da su sa skandinavskog tla, ali i da čuju kako zvuči muzika na skandinavskim jezicima. Na ovom delikatesnom ponedeljku moći ćete da, kroz spoj muzike i hrane, iskusite pravu skandinavsku ušuškanu i opuštenu atmosferu.

Sve začinjeno po kojom frazom na danskom, norveškom i švedskom jeziku.

Dobrodošli!
 

NAZAD
 
  Ponedeljak, 20/11/2017, 20 : 00 - 25/11/2017
Umetnost iz rеšetaka: izložba radova pacijenta Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu

Svakako se može reći da su radovi koji će biti predstavljeni i naivna umetnost jer se radi o stvaralaštvu pojedinaca koji nisu umetnički školovani i koji nisu deo profesionalne umetničke scene.

Umetnost marginalnih grupa koja je neopterećena opšte prihvaćenim estetskim formama ili trendovima iskren je izraz ili potreba da se nešto kaže. Umetnost koju stvaraju, zatvorenici, psihijatrijski pacijenti kao i pacijenti zavisnici od psihoaktivnih supstanci spada u Art Brut pokret čiji je začetnik bio francuski umetnik Jean Dubuffet. Ali i pre nego što je nastao ovaj termin umetnici su se oduvek zanimali za radove ovakvih “marginalnih grupa” i uključivali ih u svoje projekte kao na primer čuvena grupa Plavi Jahač (1911- 1914) čiji je član bio Vasilij Kandinski.

Izložba pod nazivom “Umetnost iza rešetaka” predstaviće selekciju radova nastalih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu. Postavka će obuhvatiti radove nastale u okviru okupaciono radne terapije koja se u bolnici, u vrlo skromnim uslovima, sprovodi još od 1969. godine kao deo rehabilitacije pshijatrijskih pacijenata i pacijenata na lečenju bolesti zavisnosti a kojima je odredjena mera obaveznog lečenja od strane pravosudnih organa.

Izložba je prodajnog karaktera.

Pozivamo sve zainteresovane da, ukoliko su u mogućnosti, doniraju knjige za opremanje bolničke biblioteke kao materijale za crtanje, vajanje, rezbarenje kako bi okupaciono radna terapija mogla što kvalitetnije da se odvija.

Otvaranje izložbe je zakazano za 20. novembar u 14h i trajaće do 25. novembra. Radno vreme galerije je od 14 do 20h.

Tim radnih terapeuta okupacione rehabilitacije: Dragana Mihaljev, Ljiljana Sarajlić Grković, Dobrila Lazić, Tanja Ostojić, Marija Trifunović, Dragana Kaličanin, Radmila Đokić, Dalibor Janjušević


Autorka projekta: Ljudmila Stratimirović

NAZAD