PROGRAM za datum :: 29/11/2017 Klikni ovde za kompletan program
  Sreda, 29/11/2017, 12 : 00
Frontiers in Retreat: Poseta Muzeju minerala

Kolekcija muzeja nastajala je još od XIX veka i čuva neke od najređih i najstarijih uzoraka minerala i stena. U sredu 29. novembra od 12 časova stručno vođenje prirediće Alena Zdravković i pružiti sve informacije o ovoj zbirci.
Rudarsko-geološki fakultet – Univerziteta u Beogradu poseduje bogatu kolekciju muzejskih eksponata, koja je formirana uporedo sa razvojem geologije kao nauke u Srbiji. Prve uzorke mineralnog blaga sakupili su prema naučnim i nastavnim potrebama eminentni profesori 19. veka poput Josifa Pančića, Jovana Žujovića, Save Uroševića i mnogih drugih. Zahvaljujući njihovom pionirskom radu, broj uzoraka se povećavao na različite načine, bilo razmenama sa stranim kabinetima, kupovinom, donacijama ili poklonima, o čemu svedoče neke značajne kolekcije s kraja XIX veka (poklon zbirka Rudarskog instituta carice Katarine II iz Sant Petersburga, zbirka meteorita poklon francuskog plemića markiza de Moroa i dr.)
Zbirka minerala i stena (Mineral and Rock Collection) danas sadrži oko 5.000 uzoraka minerala, stena i ruda koji predstavljaju izuzetno nacionalno blago. U Zbirci minerala i stena izložena je najstarija stena na Zemlji čija je starost procenjena na 3,8 milijardi godina. Takođe tu je i deo najstarije zbirke minerala u Srbiji, koju je knez Miloš Obrenović dobio na poklon iz Frajberga, Saksonije 1835.godine. Među izloženim eksponatima nalazi se i mineral Jadarit koji je za sada pronađen samo u Srbiji, a čiji je popularni naziv Srpski Kriptonit.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti na mail@gradbeograd.eu

NAZAD
 
  Sreda, 29/11/2017, 19 : 00
Dialogue Club O MEDIJIMA, ODGOVORNOSTI, NOVIM GENERACIJAMA I AKTIVIZMU

Helen Laršon Puset, nekadašnja savetnica za kulturu Ambasade Švedske u Beogradu, ponovo dolazi iz Stokholma u Srbiju posebno za ovu priliku, i u okviru događaja Dialog Club, vodiće nas kroz dve zanimljive teme: mediji u savremenom dobu, njihova odgovornost i potencijal, i učešće novih generacija u kreiranju javnog mnjenja i budućnosti društva

“Dialogue Club” jedno je od dešavanja u okviru završnog programa obeležavanja 100 godina diplomatskih odnosa između Švedske i Srbije. Ideja je da se sa ovim dešavanjima nastavi u 2018. godini, osvetljavajući različite relevantne teme za oba društva.

Prvi ”Dialogue Club” će se održati 29. novembra u Kulturnom centru „Grad” u ulici Braće Krsmanović br. 4 i sastojaće se iz dva jednočasovna razgovora, koja će Helen Laršon Puset moderirati. Razgovori će biti na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan, ali je neophodno rezervisati mesto putem ovog linka, najkasnije do nedelje 26. novembra.

Prijave za učešće: https://goo.gl/forms/0plxfbOIZgplOLys2

Program:
16:30h okupljanje i registracija

17:00h Gunila Sindstrand, novinarka i urednica „Mittmedia“ najveće švedske medijske grupe i Tamara Skrozza, novinarka nedeljnika „Vreme“ i dobitnica nagrade „Osvajanje slobode” za 2017. godinu

18:30h Linda Skugsbi, aktivistkinja u centru „Fryshuset“ u Stokholmu i Sanja Kljajić, dopisnica Dojče vele i aktivistkinja pokreta Podrži RTV.

U pauzi između razgovora biće organizovano posluženje - sve omiljeniji ketering socijalnog preduzeća Bagel Бејгл

Događaj je organizovan od strane Embassy of Sweden in Belgrade, Serbia, Creative Mentorship/Kreativno mentorstvo i Kulturnog centra GRAD
Više informacija na: www.kreativnomentorstvo.com

NAZAD