PROGRAM za datum :: 18/03/2018 Klikni ovde za kompletan program
  Nedelja, 18/03/2018, 15 : 00
Umetnost za sve! Javni čas crtanja po modelu 3

Zasnivajući svoje slikarstvo isključivo na emocijama: „Ne verujem u umetnost koja nije kompulzivna posledica čovekove potrebe da otvori svoje srce!“, inspirisao je nemačke impresioniste boraveći u različitim gradovima ove zemlje krajem XIX veka. Otkupljena Munchova dela proglašena su degenerativnim od strane nacista i povučena, ali njegov uticaj nije mogao biti zbrisan tako lako. Pored ekspresionista, fovisti su videli njegova dela tokom izložbe u Francuskoj i pozvali ga da im se pridruži na svojoj grupnoj izložbi 1906. godine. Istina čuveni Vrisak iz 1893. jedna od najreporukovanijih i najprepoznatljivijih slika na svetu, svojim konturama može da se tumači kao preteča fovističkoj stila.
Ekspresionizam zasnovan na (negativnim) emocijama i veoma intimni simbolizam koji je Munch negovao u svom slikarstvu zapravo su reflektovali njegovo loše mentalno zdravlje. Sumirani u delima Melanholija i Vrisak Munchovi napori da prikaže univerzalnu patnju čoveka na prelasku u XX vek aktuelna je u XXI. Njegovo loše mentalno stanje delom je bilo uslovljeno neprihvatanjem publike, pre svega u rodnoj Norveškoj, koja ga danas slavi i poseduje najbogatiju kolekciju njegovih radova.

Zbog velikog interesovanja, ovoga puta polaznici će moći da kupe ulaznice za čas u Velikoj galeriji, svakog dana između 14 i 20 časova. Cena ulaznice ostaje ista, 200, a na dan časa iznosiće 300 dinara. Ulaznice možete kupiti za dva termina: prvi od 15 do 17 časova i 15 minuta i drugi od 17:45 do 20 časova.
I ovoga puta u ulozi modela naša manekanka Maja Atanasijević Zipa Yoma, svojom sposobnošću transformacije ostaje nepresušna inspiracija.

Nakon časa prikazujemo film Let the Scream Be Heard, o Munchovom životu i radu, od 21 čas.
Pop up izložba radova polaznika moći će da se pogleda do 22 časa.

Dodatne informacije na mail@gradbeograd.eu

NAZAD
 
  Nedelja, 18/03/2018, 21 : 00
Projekcija filma: Let the Scream Be Heard

Ovaj dokumenarac posvećen Munchu vodi nas kroz njegov um, njegove misli i stvaralaštvo na put otkrivanja vanvremenske i univerzalne vrednosti njegovog opusa.
Zašto u svetu gde 15 minuta slave znači sve, i dalje slavimo umetnika koji se rodio pre 150 godina? Film daje odgovor na ovo i druga pitanja, kroz pedesetosmominutni audio-vizuelni kolaž, gde se pored Muncha pojavljuju i njegove mlađe kolege Marina Abramović, Tracey Emin, Liv Ullman i drugi.
Zavirivanjem u njihov kao i Munchov svet reditelj pokušava da objasni fenomen iza poznatog Vriska, koji je pre samo par godina prodat za 120 miliona dolara, kao jedno od najskupljih umetničkih dela na svetu.
Film prikazujemo u Velikoj galeriji od 21 čas, gde ćete moći da pogledate i pop-up izložbu crteža sa javnog časa inspirisanog Munchom
Ulaz slobodan.

Prikazivanje filma podržano je od strane Norveške ambasade u Beogradu.

NAZAD