PROGRAM za datum :: 01/04/2018 Klikni ovde za kompletan program
  Nedelja, 01/04/2018, 15 : 00
Umetnost za sve! Javni čas crtanja po modelu #4

Četvrti javni čas crtanja posvećujemo Gustavu Klimtu i to ne slučajno, s obzirom da se ove godine obeležava jedan vek od smrti ovog začetnika secesije. Tim povodom u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom kao i fakultetima likovne i primenjene umetnosti još jednom pozivamo našu muzu, Maju Atanasijević Zipa Yomu i transformišemo je u Adelu Bloch – Bauer, najvažniju Klimtovu muzu.
Klimta ne treba posebno predstavljati, 1897. godine izlazi iz zvaničnog udruženja bečkih umetnika i osniva Bečku secesiju, novo društvo, koje je danas poznatije kao stil u umetnosti na prelazu vekova. Nazvan secesijom jer raskida tradiciju sa konzervativnim istorijskim stilovima i okreće se modernijem viđenju slike, ali i arhitekture.
Klimtova dvodimenzionalna dekorativna kompozicija u početku nije shvaćena kao ozbiljna umetnost, a njegova ljubav prema zlatu proglašena kičom. Pa ipak portret Adele Bloch – Bauer i danas pleni svojom kompleksnošću i dvodimenzionalnošću poput vizantijskog mozaika, što je odista Klimtu i bila inspiracija.
Novi umetnički izraz uzdrmao je bečko konzervativno društvo, pa posle izrade Betovenovog friza, Klimt ne dobija porudžbine za dekoraciju javnih zgrada, zbog golotinje. Ipak, svežinu i pravu modernost njegovog stvaralaštva prepoznale su mecene umetnosti, pa je Klimt uglavnom radio portrete žena, kao i stilizovane pejzaže.

Čas se održava u popodnevnom terminu od 15 do 20 sati, a vodiće ga profesori umetničkih akademija. Kao i do sada na kraju časa otvaramo pop-up izložbu radova polaznika, koja će ovoga puta trajati nedelju dana, do 8. aprila zajedno sa izložbom posvećenom Klimtu, koju realizujemo u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu. U toku izložbe, 4 aprila od 20 časova, prikazujemo film Klimt iz 2006. godine, sa maestralnim Johnom Malkovichem u glavnoj ulozi.

Karte za čas će biti u prodaji od 20. marta, svakog dana od 14 do 20 sati u Velikoj galeriji, po ceni od 200 dinara. Polaznici će moći da se opredele za dva termina, od 15 do 17:15 i od 17:45 do 20 časova. Potrebno je poneti pribor za crtanje i podlogu. Dodatne informacije mogu se dobiti na mail@gradbeograd.eu.

NAZAD