VESTI I NAJAVE
  Predavanje Conny Groenewegen i Femke de Vries - TRUI

Fakultet Primenjenih Umetnosti u saradnji sa KC Gradom vas poziva na predavanje Conny Groenewegen and Femke de Vries - TRUI

TRUI predstavlja dizajn dijalog dve holandske dizajnerke odeće Conny Groenewegen i Femke de Vries na temu odevnih predmeta od pletenine. Inspiracija se javila delom i tokom boravka Conny Groenewegen u Sirogojnu u okviru dizajn projekta KC Grada Exploring Inspirations. Obe dizajnerke imaju značajno iskustvo u radu sa pleteninama te imaju i konstantnu potrebu da redefinišu rad sa ovim materijalima i plasiraju inovativne ideje i odevne predmete ali ne na račun njihove praktičnosti i nosivosti, već nasuprot tome.

TRUI je termin preuzet iz holandskog rečnika i odnosi se na odevni predmet od pletenine za gornji deo tela. Definicija ne podrazumeva dalje određenje i deskripciju ovog odevnog komada, ne implicira način nošenja i opis: dužinu, rukave, kopčanje… Zbog ovakve neodređene definicije dizajnerke su uvidele potencijal da razrade ovaj odevni predmet i daju mu praktične karakteristike: fokus na praktičnosti komada podrazumva više načina nošinja
TRUI džempera što omogućuje raspored otvora odnosno rukava ali i druge karakteristike same konstrukcije. Ono što ostaje definisano je da TRUI treba da pokriva gornji deo tela.

Radeći na prototipovima TRUI, dizajnerke su našle nekoliko rešenja, eksperimentišući sa otvorima proporcijama i naravno materijalima odnosno vunenim i sintetičkim vlaknima i kontrastima koji daju njihove kombinacije. Jedan prototip je ručno izveden u Sirogojnu, od strane iskusnih žena sa kojima je Groenewegen radila na projektu. Ovaj prototip prikazan je na Holandskoj nedelji mode u Eindhovenu, a spreman je i za naredne izložbe dveju dizajnerki.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresovane i realizuje se u okviru projekta Exploring Inspirations koji je podržala i Ambasada kraljevine Holandije.

NAZAD